Jouw podcast online knallen!

Sep,2022 | Podcast

Hoe krijg je nu toch je podcast online

Eindelijk is het zover! Je hebt je eerste podcast aflevering opgenomen en bent er helemaal klaar voor om deze online te gaan uploaden. Maar hoe doe je dat toch? Wat is nu de volgende stap en hoe krijg je jouw podcast op Spotify, Apple Podcast en al die andere bekende streamingdiensten? Geen nood, ik help je hierbij. Ik ga je uitleggen wat een hosting is en waarom die RSS Feed zo belangrijk is. We gaan jouw podcast online knallen, let’s go!

Hosting

Aller eerste kies je een hosting. Een hosting is niks meer dan waar jij je podcast gaat uploaden en dus online wordt opgeslagen. Net zoals je een hosting hebt gekozen voor je website doe je dit dus ook voor je podcast.

Er zijn steeds meer verschillende hosting partijen waar je uit kan kiezen. Kijk hier goed naar en kies de hosting waar jij je goed bij voelt, ze hebben allemaal wel hun voor- en nadelen. Eén van de verschillen is de prijs of kosten die eraan verbonden (kunnen) zijn. Sommige hosting partijen zijn gratis, voor anderen krijg je een x aantal minuten gratis (hangt dan dus af van de lengte van een podcast aflevering of dit 1, 2 of misschien 3 afleveringen kunnen zijn), hierna ga je maandelijks betalen. Er zijn er ook bij waarbij je gelijk gaat betalen. Is dit voor jou belangrijk, let hier dan op.

Ik geef je een aantal voorbeelden van bekende hosting partijen die veel worden gebruikt:

  • Podbean
  • Anchor
  • Soundcloud
  • Blubrry
  • Podimo

Op je hosting maak je een account aan. Je vult een aantal vragen in over je podcast. Denk hierbij aan de naam van je podcast, coverafbeelding en shownotes. Hierna kan je gelijk je eerste aflevering uploaden. Weet ook, alles is later altijd nog aan te passen, niks staat (definitief) vast, maar denk er wel over na. Je wilt niet teveel moeten aanpassen, zeker niet in je podcast titel! Stel je voor dat je luisteraars je straks niet meer kunnen vinden omdat je je podcast titel steeds verandert! Niet doen!

RSS Feed

Nu staat je eerste podcast aflevering op de gekozen hosting. De volgende stap is dan dat deze aflevering ook te luisteren is op de bekende streamingdiensten als Spotify, Apple Podcast, Google Podcast en al die anderen! Er zijn er ontzettend veel maar door ze op deze streamingdiensten te zetten heb je al een super groot bereik. Om ze hier te krijgen heb je je RSS Feed nodig. DE WAT? De RSS Feed! Deze is heel belangrijk maar niks meer dan een link die automatisch op jouw hosting wordt aangemaakt. Deze link ga je verspreiden naar de streamingdiensten waar jij wilt dat jouw podcast te luisteren is. Ik vertel je gelijk, dit hoef je maar 1 keer te doen. Pffff…… gelukkig! Elke keer dat jij een nieuwe aflevering upload op je hosting gaat hij automatisch naar de door jou gekozen streamingdiensten.

Let op! De aller eerste keer kunnen hier wel wat dagen overheen gaan voordat ze echt op de streamingdiensten staan. Daarnaast bij elke nieuwe aflevering kan het soms ook een aantal uren tot een dag duren voordat hij er echt te beluisteren is.

Nog 1 tip! Als je een website hebt vergeet dan niet om hier een link te delen naar jouw podcast of zorg ervoor dat je podcast daar ook te beluisteren is.

Toch nog hulp nodig

by miss pluis hulp podcast

Kom je er toch niet helemaal uit en heb je mijn hulp nodig, stuur mij dan een e-mail of neem contact met mij op via Instagram. Je kan natuurlijk ook een online kopje koffie met mij doen. Dit is een 1 op 1 call van 20 minuten, helemaal vrijblijvend en gratis. Heb je hier behoefte aan, plan dan hier een online koffie met mij in!

Categorieën

Miss Pluis

ook wel Marijke, hoi! Leuk dat je hier bent. In mijn blog vertel ik je over mijn reis naar mijn droomleven als digital nomad en mijn reis in ondernemen. Deze gaan hand in hand met elkaar. Luister je liever? Ga dan naar mijn podcast, deze is te vinden op Spotify, Apple podcast, Google Podcast en Anchor. (By Miss Pluis Podcast)

"If we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives"

Lemony Snicket

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *