Stappenplan om te starten met jouw eigen podcast

sep,2022 | Podcast

Een stappenplan voor jouw podcast! Meestal zeg ik “start before you’re ready!” Maar misschien vind je het toch lastig om een podcast te starten. Weet je niet waar je moet beginnen, wat er allemaal bij komt kijken, of misschien ben je er nog over aan het nadenken waar je het eigenlijk over wilt hebben in jouw podcast. Ik help je op weg, binnen no time heb jij antwoorden op al deze vragen en staat jouw podcast online.

Stappenplan vooraf

Oké, je hebt besloten dat je een podcast wilt starten maar verder dan dat kom je niet. Het idee is er maar je weet niet hoe nu verder, waar moet je beginnen. Ik ga je op weg helpen! Pak er pen en paper bij (indien nodig wink) ga eens nadenken over de onderstaande punten. Schrijf het allemaal eens uit voor jezelf. 

  1. Wat is het doel en idee van je podcast? Wil je jouw luisteraar informeren, inspireren of misschien animeren. Of ga je iets heel anders doen! Wil je misschien jouw podcast inzetten om je product of dienst te verkopen. Ga je jouw eigen verhaal vertellen of die van een ander door interessante gasten uit te nodigen. Je kan natuurlijk ook altijd een combinatie doen! 
  2. Wie is je luisteraar en wat wil JIJ aan die persoon kwijt? Houd hierbij in gedachten: “waar kan ik uren over praten”. Misschien heb je wel een specifieke hobby of praat je graag over jouw business. Het wordt namelijk een stuk makkelijker als je vertelt over een onderwerp wat dicht bij je ligt, of je passie. Zo is een podcast makkelijker en langer vol te houden. 
  3. Wat wordt de naam van jouw podcast? Kies je voor je eigen naam, je bedrijfsnaam of iets heel anders. Weet je niet waar je podcast in de toekomst heen zal gaan qua inhoud dan geef ik je als tip om het breed te houden. Wil je over iets heel specifieks praten in je podcast dan kan je dit natuurlijk heel goed in de naam van je podcast verwerken. Zo ben je ook meteen goed vindbaar als mensen zoeken op dit onderwerp. 
  4. Maak een planning, kies een strategie. Hoe vaak wil je een nieuwe podcast online zetten, wat is haalbaar voor jou. Ik plan elke 2 weken een nieuwe aflevering in, dit is haalbaar voor mij en mijn luisteraars weten wanneer zij een nieuwe aflevering kunnen verwachten. Dit kan natuurlijk ook wekelijks, dagelijks, maar maandelijks 1 nieuwe aflevering uploaden is ook prima. Doe wat goed voelt voor jou! Belangrijk is, houd je aan deze planning “consistency is the key”. 
  5. Bedenk alvast 5 tot 10 onderwerpen/titels voor je afleveringen. Denk hier eens over na, kan je er zoveel verzinnen? Nee, je hoeft je hier niet aan te houden. Soms gebeuren er dingen in het (dagelijkse) leven of in je bedrijf waar je inspiratie uit kan halen. Maar gebeurt dit niet of weet je het even niet dan heb je altijd iets om op terug te vallen. 

Hoe neem je makkelijk een podcast op

Nu heb je over alles nagedacht. Je hebt een naam voor je podcast en een titel voor de eerste aflevering. Je bent er helemaal klaar voor om je eerste aflevering op te nemen. Heb je hiervoor dure apparatuur nodig? Welnee, natuurlijk niet! Tuurlijk kan je het zo duur maken als je zelf wilt maar dit is echt niet nodig als je net start. Hoe makkelijker en goedkoper (we blijven natuurlijk wel Nederlanders) hoe leuker je het jezelf maakt. Straks vind je er helemaal niks aan, past het niet bij je… Zit je dan met je dure microfoon en opname apparatuur. Dat wil toch niemand!

Ik ga je daarom een klein geheimpje vertellen. Ik heb zelf op dit moment 8 afleveringen online staan van de By Miss Pluis Podcast en al deze afleveringen heb ik opgenomen met alleen mijn telefoon. Zelfs mijn intro & outro heb ik opgenomen met mijn telefoon. Ik heb GEEN externe microfoon gebruikt en geen koptelefoon. Hoe ik het dan doe? Ik zet mijn telefoon in een standaard (dat is dan wel weer handig om te doen) en gebruik de app “dictafoon” om mezelf op te nemen. Deze opgenomen audio zet ik daarna op mijn computer. Dit kan via OneDrive, e-mail, Dropbox, wat jij maar wilt. Hierna bewerk ik mijn opname nog wel in Audacity. Een hele fijne tool die ook nog eens gratis is. Ik gebruik dit programma om mijn intro & outro bij mijn podcast te zetten en eventuele versprekingen en te lange stiltes eruit te knippen zodat de aflevering fijn is om naar te luisteren. Ben je benieuwd hoe een aflevering van mijn podcast klinkt? Luister dan hier mijn aller eerste aflevering. Weet je gelijk nog meer over mij. laughing

Keep it simple

Echt hoor! KEEP IT SIMPLE (en goedkoop). Investeren kan altijd nog. Dus nu je dit weet.. waar wacht je nog op! Neem je eerste aflevering op. Het is echt een super leuke manier om online zichtbaar te zijn.

Ben je klaar om jouw podcast de lucht in te knallen maar weet je niet zo goed hoe dat moet? Ook daarover heb ik natuurlijk een blog geschreven om je op weg te helpen. Lees  de blog “jouw podcast online knallen”.

 

Categorieën

Miss Pluis

ook wel Marijke, hoi! Leuk dat je hier bent. In mijn blog vertel ik je over mijn reis naar mijn droomleven als digital nomad en mijn reis in ondernemen. Deze gaan hand in hand met elkaar. Luister je liever? Ga dan naar mijn podcast, deze is te vinden op Spotify, Apple podcast, Google Podcast en Anchor. (By Miss Pluis Podcast)

"If we wait until we're ready, we'll be waiting for the rest of our lives"

Lemony Snicket

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *